Timo Lehtonen Elämänkokemus

Asiaa transsukupuolisuudesta

Transsukupuolisuus: voimakas tunne kuulumisesta vastakkaiseen sukupuoleen. Sukupuolivähemmistöön kuuluvina pidetään yleensä transsukupuolisia henkilöitä, transgendereitä ja transvestiitteja, eli henkilöitä joiden kokemus omasta sukupuolestaan tai sukupuolen ilmaisu ei ole tai ei ole aina ollut sama kuin hänelle syntymässä määritelty sukupuoli. Lisäksi sukupuolivähemmistöön kuuluvina pidetään henkilöitä, joiden fyysiset sukupuolta määrittävät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti vain naisen tai miehen (käytetään käsitettä intersukupuolisuus).

Kansainvälisten arvioiden ja terveyspalveluiden käytöstä saatujen tietojen pohjalta voidaan arvioida, että transsukupuolisia henkilöitä on Suomessa ainakin useita satoja. Jos arvioimme, että Suomessa olisi 1000 transsukupuolista henkilöä, se tarkoittaisi esiintymisyleisyydeksi 1:5000. Trasek ry käyttää arvioita 1:1000, jolloin Suomessa olisi 5000 transsukupuolista henkilöä.

Virallisen sukupuolen korjauksella tarkoitetaan prosessia, jonka lopputuloksena henkilö merkitään väestötietojärjestelmässä kuuluvaksi eri sukupuoleen. Nykyään vuosittain sukupuoli-identiteetin tutkimukseen hakeutuu noin 100–200 henkilöä.

Sukupuoli-identiteetti on kuitenkin aina yksilöllinen, eikä se välttämättä ole sama kuin henkilölle syntymässä määritelty sukupuoli. Syntymässä miespuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa nainen tai naispuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa mies. Tästä käytetään Suomessa tavallisesti käsitettä transsukupuolisuus. Henkilö voi myös kokea olevansa esimerkiksi sukupuoleton tai osittain nainen ja osittain mies. Tällaista sukupuolten välillä olemista tai sukupuolten kahtiajaosta poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä kuvataan toisinaan Suomessa ilmaisulla transgender tai muunsukupuolinen. Sukupuoli-identiteetti on syvä ja pysyväisluonteinen kokemus.

Lähde: http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140019

Transsukupuolisuus on sukupuoli-identiteetin häiriö (tautiluokitus ICD-10).
Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan (laki 609/1986).
Transsukupuolisuus mainitaan Psykiatrian luokituskäsikirjassa.

Diagnostiset kriteerit ICD-10
F64.0 Transsukupuolisuus
A. Halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen edustajana. Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli.
B. Transseksuaalisen identiteetin kokemus on kestänyt vähintään kaksi vuotta.
C. Kyseessä ei ole muun mielenterveyshäiriön, esimerkiksi skitsofrenian oire tai kromosomipoikkeavuus.”
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/meilahden-psykiatriset-poliklin...

Tautiluokitus ICD-10:
F64 SUKUPUOLI-IDENTITEETIN HÄIRIÖ
F64.0 Transsukupuolisuus
Tautiluokitus ICD-10
http://www.julkari.fi/handle/10024/80324

ICD-10-tautiluokitus https://www.thl.fi/fi/web/tiedonhallinta-sosiaali-ja-terveysalalla/tiedo...

Psykiatrian luokituskäsikirja http://www.julkari.fi/handle/10024/90815

Lue aiheesta lisää:

Onko sukupuoli ilmoitusasia? (Gender-ideologian ihmemaassa osa 1/3)
http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207040-onko-sukupuoli-ilmoitusasia-gender-ideologian-ihmemaassa-osa-13

Gender-ideologian ihmemaassa 2/3 Lapset ja nuoret koekaniineina
http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208164-gender-ideologian-ihmemaassa-23-lapset-ja-nuoret-koekaniineina

”Sukupuolen korjaamisesta” - Gender-ideologian ihmemaassa, osa 3
http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/sukupuolen-korjaamisesta-gender-ideologian-ihmemaassa-osa-3/

Sukupuoli-sanaa käytetään väärin
http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207846-sukupuoli-sanaa-kay...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei ole. Aivoissa se identiteetti syntyy ja siellä se sukupuolisuus tulee.

Esimerkiksi minä en voi palauttaa miehen ruumista, jos olen syntynyt naiseksi. Kun meillä jokaisilla on sielu, niin revitään kaikki lihat ja luut, niin näkyykö siinä mitään sukupuolen elimiä? Ei ole. Enkä voi Jumalalle ilmoittaa, että haluaisin palauttaa ruumiin, koska se oli virheellisesti tuotettu.

Ilmoitin sinunkin blogikirjoituksesi vihapuheeksi. Toisten kannattaa ilmoitella samoista syistä, kun Timo ei näe metsää puusta.

Timo Lehtonen

Topi ei ilmeisesti huomannut, että tekstini perustuu seuraaviin ”virallisiin” lähteisiin:
- http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140019
- http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/meilahden...
- http://www.julkari.fi/handle/10024/80324
- https://www.thl.fi/fi/web/tiedonhallinta-sosiaali-...
- http://www.julkari.fi/handle/10024/90815

Huomautus: Kirjoitukseni teksti ei levitä, yllytä, edistä tai oikeuta rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen. En kiihota kirjoituksessani ketään kansanryhmää vastaan.

Edellä todetusta huolimatta Topi pitää kirjoitustani vihapuheena – perustelematta kantaansa mitenkään.
Topilla on asiassa todistamistaakka: Topi, mihin perustuen kirjoitukseni on mielestäsi vihapuhetta?

”Euroopan neuvoston ministerikomitean mukaan vihapuheella tarkoitetaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen.”
http://www.ihmisoikeudet.net/uploads/3_sananvapaus...

OTT, viestintäoikeuden dosentti Riku Neuvonen: Sananvapauden rajat ja vihapuheen nykytila
25.5.2015 11.51 (päivitetty 11.6.2015 18.27)
”Vihapuheelle ei ole Suomessa oikeudellista määritelmää, mutta vakiintuneesti sillä viitataan rikoslain rikoksiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan (RL 11:10), törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan (RL 11:10a), uskonrauhan rikkomisesta (RL 17:10) ja rasistisesta motiivista (RL 6:5) tapahtuvaan rangaistuksen koventamiseen.”
https://www.edilex.fi/uutiset/44433

Timo Lehtonen

Kirjoittaja: Walt Heyer - Kirurgisen ”sukupuolenvaihdoksen” pimeä historia – Mitä sinun tulisi tietää trans-liikkeestä?

”Nykyisen transsukupuolisuusliikkeen pimeä ja huolestuttava historia on jättänyt jälkeensä sarjan surullisia tapauksia kaikessa liikkeen innokkuudessa hyväksyä sukupuolenkorjauskirurgia. Bruce Jenner ja Diane Sawyer voisivat hyötyä historian oppitunnista. Minä tiedän sen, koska kärsin läpi ”sukupuolenvaihdoskirurgian” ja elin naisena kahdeksan vuotta. Kirurgia ei korjannut mitään—se vain naamioi ja pahensi syvempiä psykologisiaa ongelmia.”

”Artikkeli on alunperin ilmestynyt Public Discourse -verkkolehdessä 27.4.2015 otsikolla ”Sex Change” Surgery: What Bruce Jenner, Diane Sawyer, and You Should Know. Käänetty luvalla.”

http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/kirurgisen-suk...

Timo Lehtonen

Vapaamuotoinen määritelmäni: Käsitteellä ”sukupuoli” tarkoitetaan ihmisen kehosta tieteellisesti todennettavissa olevaa ihmisen lisääntymiseen liittyvää ominaisuutta tai ominaisuuksia, johon perustuen ihmisiä on sukupuoleltaan kahdenlaisia: naisia ja miehiä. Sanan sukupuoli molemmat osat viittaavat tähän. Sukua syntyy vain ja ainoastaan lisääntymisen kautta ja ”puoli” viittaa siihen, että kokonaisuus koostuu kahdesta puolikkaasta.

Henkilön tosiasiallinen sukupuoli on se, mikä se on hänen syntyessään, ei sitä kukaan voi itse muuksi muuttaa, vaikka kuinka haluaisi.
Huomautus: Sukupuolen korjausprosessin jälkeen henkilö voidaan merkitä väestötietojärjestelmässä toiseen sukupuoleen kuin aikaisemmin.

Kun käsitteen ”sukupuoli” merkityksen kuvaukseen sisällytetään asiaa, jolla ei ole mitään tekemistä ihmisen lisääntymistä koskevien ominaisuuksien kanssa, niin silloin ei ole kyseessä käsite ”sukupuoli”.

Jos jollain käsitteellä X halutaan tarkoitettavan henkilötunnuksesta ilmenevän sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä, yksilön sukupuoli-identiteettiä tai fyysisiä ominaisuuksia, niin silloin on kyseessä jokin aivan muu asia kuin ”sukupuoli”.

Käsitettä ”sukupuoli” ei ole määritelty tasa-arvolaissa, eikä missään muussakaan säädöksessä, vaikka tuo käsite esiintyy lainsäädännössä useassa eri yhteydessä. Katso https://goo.gl/LgS9qh. Koska käsitettä ”sukupuoli” ei ole määritelty lainsäädännössä, niin sille täytyy olla olemassa riittävän yksiselitteinen ja yleiskäyttöinen määritelmä.

Eri säädöksiä tutkimalla ja Kielitoimiston sanakirjassa todetun perusteella voidaan todeta olevan itsestään selvää, että käsitteellä ”sukupuoli” tarkoitetaan asiaa, jonka perusteella sukupuolia on kaksi: mies ja nainen.

Kielitoimiston sanakirjassa (kielitoimistonsanakirja.fi) sanan ”sukupuoli” merkitys on kuvattu seuraavasti:
”eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä.”

Lapsen synnyttyä hänelle annetaan henkilötunnus, joka tallennetaan väestötietojärjestelmään. Henkilötunnuksesta ilmenee muun muassa lapsen sukupuoli. Henkilön sukupuolitiedoksi väestötietojärjestelmään talletetaan mies tai nainen. Jokaisen Suomen väestötietojärjestelmään rekisteröidyn ihmisen sukupuoli on joko mies tai nainen. Koska lapsen rekisteröinnin yhteydessä lapsesta kirjataan väestötietojärjestelmään sukupuolitieto josta selviää, onko lapsi sukupuoleltaan mies vai nainen, on selvää, että ihmisen sukupuolia ovat mies ja nainen.

Mies ja nainen ovat lisääntymistä (lapsen saamista) ajatellen ominaisuuksiltaan ihmisinä erilaisia. Ihmisen lisääntymiseen liittyvää miehen ja naisen erilaisuutta ilmaisee käsite ”sukupuoli”. Lisääntymisen tarvitaan mies ja nainen. Mies on miessukupuolinen ja nainen on naissukupuolinen. Sukupuolia on siis kaksi: mies ja nainen.

Sana sukupuoli muodostuu kahdesta eri sanasta: suku ja puoli. Sanan ”suku” voidaan ajatella viittaavan lisääntymiseen ja sanan ”puoli” voidaan ajatella viittavan siihen, että mies ja nainen ovat kumpikin puolet kahdesta ihmisestä, joita tarvitaan lisääntymisen toteutumiseen.

Käsite ihmisen sukupuoli liittyy ihmisen lisääntymiseen.

Käsitteessä ”sukupuoli” ei ole kyse henkilön omasta sukupuoltaan koskevasta kokemuksesta, eikä henkilön harjoittamasta sukupuolen ilmaisusta. Ihmisen oma kokemus sukupuolestaan ei muuta hänen tosiasiallista synnynnäistä sukupuoltaan toiseksi.

Henkilön sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eivät kumpikaan määritä millään tavalla sitä mikä on henkilön tosiasiallinen sukupuoli (mies tai nainen).

Timo Lehtonen

Transsukupuolisuus
Lääkärikirja Duodecim
16.9.2014
psykiatrian erikoislääkäri Matti Huttunen
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...

Timo Lehtonen

”Ihmisiä on moneen junaan. Brittiläiset veronmaksajat maksoivat Mathew-nimisen miehen sukupuolenvaihdosleikkaukset ja hormonihoidot. Niiden hinnaksi yhteiskunnalle tuli yhteensä 10 000 puntaa . Elettyään joitakin vuosina Chelsea Attenly-nimisenä naisena hän päätti haluavansa sittenkin takaisin mieheksi. Asiaa hän perusteli sillä, ettei hän tuntenut edes näyttävänsä kunnolla naiselta ja hänen on helpompi vain hyväksyä se, että on syntynyt ruumiiltaan mieheksi. Nyt hän toivoo, että yhteiskunta maksaisi hänelle 14 000 tuhatta puntaa maksavan käänteisen sukupuolenvaihdoskirurgian takaisin mieheksi”
https://www.facebook.com/avioliitto/posts/46373678...

Toimituksen poiminnat